Wat is marketing automation en hoe werkt dit?

marketing automation

Marketing automation is een methode die helpt bij het automatiseren van processen en taken en op die manier de werkdruk helpt te verlagen. Door middel van deze methode kunnen herhaalde marketingtaken routinematig worden uitgevoerd. Het is tegenwoordig een onmisbaar onderdeel van elke succesvolle marketingcampagne.

Voorbeelden van marketing automation zijn: het automatisch versturen van e-mails, het opvolgen van leads en het automatisch plaatsen van berichten op social media. Met behulp van marketing automation tools kunnen marketeers ook veel tijd besparen. Maar het gebruik van marketing automation software betekent niet dat marketeers overbodig worden. Het kan er juist voor zorgen dat marketeers in hun kracht worden gezet.

Ondernemingen kunnen door gebruik van dergelijke tools grote en/of gepersonaliseerde campagnes voor hun marketing opdrachten inzetten. Dit kunnen zij doen door berichten of content aan te passen aan het gedrag en de interesse van eventueel nieuwe klanten. Op deze manier neemt de betrokkenheid van klanten toe en stijgt op den duur de conversie ratio.

Met behulp van marketing automation kunnen dus nuttige inzichten in je campagnes opgedaan worden. Marketeers kunnen op deze manier hun marketingstrategieën blijven verbeteren.

Wat zijn de cruciale stappen in het marketing automation proces?

Als organisatie is het belangrijk dat er veel verkeer naar jouw website wordt gegenereerd. Je wilt het verkeer namelijk omzetten naar officiële leads. Dit kan worden bereikt door relevante informatie op het juiste moment naar de geschikte doelgroep te sturen. Uiteindelijk wil je deze leads transformeren naar loyale klanten.

Bij dit proces kun je daarom gebruik maken van een goede marketing automation methode. Dit houdt in het bestuderen van klantgegevens, het vaststellen van geautomatiseerde acties en het uitvoeren en meten van de resultaten. Hieronder kun je lezen welke stappen er doorlopen worden om dit tot stand te brengen.

Stap 1: doelstellingen en strategieën

Voordat je marketing automation gaat implementeren is het belangrijk om duidelijke doelstellingen vast te leggen. Bepaal welke processen je automatisch wilt gaan uitvoeren en welke doelen je wilt bereiken. Ontwikkel hierbij een strategie die naadloos aansluit op de doelen van het bedrijf.

Stap 2: data verzamelen

Verzamel relevante data van je doelgroep en verdeel dit onder in segmenten. Door middel van segmentatie kun je gerichte campagnes maken die gericht zijn op een bepaalde doelgroep. Gebruik de informatie die je hebt over de voorkeuren en het gedrag van je doelgroep. Met behulp hiervan kun je een goed en effectief marketingplan opleveren.

Stap 3: content creatie

Creëer waardevolle content en zorg ervoor dat dit aansluit op je doelgroep. Zorg voor e-mails, landingspagina’s en andere relevante berichten. Dit moet inhoudelijk zijn en ook waarde toevoegen aan je specifieke segmenten. Het aanbieden van de juiste inhoud, op het juiste moment kan meer klanten aantrekken. Dit kan de kans op conversies verhogen. 

Stap 4: workflow routinematig inplannen

Bouw geautomatiseerde workflows om marketing procedures te stroomlijnen. Denk hierbij aan het instellen van triggers op basis van het gedrag van leads. Leads kunnen een specifieke pagina op je website openen, een quiz invullen of een bepaald product kopen. Automatiseer vervolgens de toevoer van gepersonaliseerde content of follow-up acties. 

Stap 5: onderzoek en verbetering

Heb je een campagne opgezet en ben je daar (on)tevreden over? Dan is het belangrijk om deze regelmatig te evalueren met je team. Pas je strategie aan op basis van je inzichten. Op deze manier kun je continu verbeteringen aanbrengen om de effectiviteit van je campagnes te vergroten. Door deze stappen te volgen, kun je met behulp van marketing automation de beste resultaten behalen.

marketing automation

De voordelen van het gebruik van marketing automation

Marketing is voortdurend aan het veranderen en bedrijven hebben nu meer behoefte aan efficiëntie, personalisatie en meetbaarheid. Deze elementen zijn essentieel om te groeien in de wereld van marketing.

Marketing automation biedt hiervoor een krachtige oplossing en wordt daarom steeds vaker gebruikt. Hieronder kun je lezen wat de voordelen zijn als een onderneming gebruikmaakt van marketing automation.

Efficiëntie
Een van de belangrijkste redenen waarom bedrijven marketing automation moeten omarmen, is efficiëntie. Handmatige marketingtaken worden nu vervangen door geautomatiseerde handelingen. Op deze manier kunnen marketeers meer tijd besteden aan hun marketing campagnes en strategische planningen.

Personalisatie
Een andere belangrijke factor is het creëren van een persoonlijke band met klanten. Voor klanten is het prettiger als er gepersonaliseerde communicatie met hen plaatsvindt. Marketing automation maakt het mogelijk om op grote schaal berichten toe te sturen naar klanten die inspelen op hun behoeften en interesses. Dit gebeurt door klantgegevens te verzamelen en te analyseren. Op deze manier kunnen bedrijven op maat gemaakte berichten opstellen en aanleveren.

Klantbeleving
Marketing automation stelt bedrijven in staat om de klantbeleving te verbeteren. Geautomatiseerde processen zorgen ervoor dat klanten op het juiste moment relevante informatie ontvangen. Dit zorgt ervoor dat klanten een prettige en persoonlijke ervaring hebben. Dit kan een goede indruk van het merk of bedrijf achterlaten. Tevreden klanten zijn ook geneigd om vaker terug te komen.

Data-analyse en meetbaarheid
Een van de grootste voordelen van marketing automation is de meetbaarheid van resultaten. Marketeers kunnen de resultaten van elke campagne nauwkeurig volgen en onderzoeken. Op basis van deze resultaten kunnen zij hun benadering en marketing campagne aanpassen. Data-analyse helpt dus bij het nemen van datagestuurde beslissingen en het verbeteren van de marketingideeën.

Genereren van leads
Het genereren en behouden van leads is belangrijk voor bedrijfsgroei. Marketing automation biedt geavanceerde lead generation- en leadnurturing mogelijkheden. Met lead scoring kunnen bedrijven potentiële klanten herkennen op basis van hun gedrag en betrokkenheid. Vervolgens kunnen ze gerichte communicatie gebruiken om deze leads verder in het proces te leiden. Deze leads kunnen ten slotte worden omgezet in nieuwe klanten.

Competitief voordeel
In een markt die gekenmerkt wordt door concurrentie is het belangrijk om je te kunnen onderscheiden. Marketing automation helpt hierbij een handje door bedrijven een competitief voordeel te bieden. Zij kunnen namelijk sneller reageren op veranderingen in de markt en hun marketing aanpak doeltreffender ontwikkelen. Een toename in marktaandeel en bedrijfsgroei kan het gevolg hiervan zijn.

Schaalbaarheid
Marketing automation staat niet vast, maar is aanpasbaar en kan dus meegroeien met je bedrijf. Zowel kleine als grote bedrijven kunnen gebruikmaken van marketing automation. Je kunt het namelijk altijd aanpassen aan de behoeften van je bedrijf. Deze flexibiliteit maakt marketing automation tot een duurzame investering voor een langere periode.

In een wereld waarin marketing evolueert, speelt marketing automation een cruciale rol in het succes van bedrijven. Het biedt efficiëntie en meetbaarheid, waardoor bedrijven kunnen groeien en gedijen in competitieve omgevingen. Wat eens optioneel was, is nu een noodzaak om concurrenten voor te blijven en klantverwachtingen te overtreffen.

Marketing automation kan dus groeien wanneer jouw bedrijf groeit. Ook is marketing automation een investering op lang termijn dat helpt bij het slimmer uitvoeren van opdrachten. Hierdoor kun je ook betere resultaten krijgen uit campagnes. Kortom, door marketing automation te omarmen kunnen bedrijven groeien, bloeien en excelleren.

Meer weten over marketing automation? Neem contact met ons op. Like Honey helpt je verder!

We dagen je uit!

 

Ben jij een beginner of expert? Test je kennis met 13 meerkeuze vragen.

 

Doe de test!