- Content Marketing
Met deze stappen schrijf je een vacaturetekst die wél sollicitanten binnenhaalt
Je krijgt geen tweede kans op een goede eerste indruk
En die eerste indruk wordt voor een groot deel bepaald door je website en vacaturetekst. En dat laatste gaat verder dan het schrijven van een goede vacaturetekst. ‘Tussen de middag een potje tafelvoetbal’ en ‘Iedere maand doen we een gezellig teamuitje’ is allang niet meer voldoende om de aandacht van de potentiële kandidaat te grijpen. Hoe grijp je die aandacht? In je inleiding met een sterke Job Value Proposition.
Voeg een Job Value Proposition toe aan je vacaturetekst
Wanneer je een vacaturetekst schrijft is het van belang om een Job Value Proposition toe te voegen. Het verklaart namelijk waarom iemand zou kiezen voor een specifieke baan bij een bepaalde werkgever. Een effectieve JVP moet doelgroepgericht, authentiek en onderscheidend zijn. Het moet de inhoud van de vacaturetekst sturen en aantrekkelijk maken voor potentiële kandidaten.
Navigeren in plaats van lezen
Lezen? Een boek misschien, maar webteksten worden niet meer echt gelezen. Mensen navigeren bij een webtekst meteen naar datgene waar ze naar op zoek zijn. Een vacaturetekst schrijf je daarom met korte zinnen en alinea’s. Maak ook gebruik van titels en bullets. Die laatste twee vindt niet alleen de lezer fijn, maar ook Google (oftewel goed voor de on-page SEO van de vacaturetekst).
Praat in je vacaturetekst ook niet te veel over je organisatie, maar laat vooral weten wat jij biedt aan de potentiële kandidaat. Denk hierbij aan de inhoud van de baan, USP’s, arbeidsvoorwaarden, secundaire arbeidsvoorwaarden, etc. Spreekt dit aan? Dan wordt dat ‘navigeren’ vast lezen. Oh, en wil je toch iets kwijt over je organisatie, doe dit dan onderaan de vacaturetekst, en zo bondig mogelijk.
Salaris: wel of niet toevoegen aan je vacaturetekst
Het is wel eens een punt van discussie, het wel of niet benoemen van het salaris in de vacaturetekst. Uit onderzoek van Indeed blijkt dat het benoemen van het salaris in vacatureteksten het ‘geheime recept voor meer succes in recruitment’ is. Het vermelden van het salaris kan tot 45% meer sollicitaties opleveren. Geen ‘marktconform salaris’ meer, maar gewoon echte cijfers.
Kies voor de juiste structuur
Wanneer je een goede vacaturetekst schrijft, is het ook belangrijk om naar de structuur te kijken. Ons advies:
- Deze is natuurlijk voor de handliggend, maar je vacature begint met de functietitel. Doe hier ook SEO-onderzoek naar, want hoe jullie de functie intern noemen, is misschien niet de term waarop gezocht wordt. Experimenteer ook met het toevoegen van de belangrijkste USP aan de functietitel.
- Licht onder de functietitel beknopt de 3 belangrijkste USP’s van de vacature toe. Zorg dat je je hierin onderscheid van je concurrenten. In dit stukje zet je ook je Job Value Proposition.
- Beschrijf in het volgende onderdeel wat de rol inhoudt.
- Vervolg dit met de voordelen. Wat krijgt de potentiële kandidaat van jullie terug?
- Vertel daarna wat de functie-eisen zijn. Waar moet men echt minimaal aan voldoen? Vraag je hierbij ook af wat in een later stadium achterhaald kan worden. Houd je hier aan maximaal 5 bullets.
- Als een na laatste onderdeel van je vacaturetekst, schrijf je kort iets over je bedrijf.
- Sluit af met de sollicitatieprocedure. Geef dit zo kort mogelijk weer, bijvoorbeeld in een visual. Verdere informatie kan je altijd sturen in de e-mail die je stuurt na de sollicitatie.
Onze laatste tips om je vacaturetekst een echte boost te geven
- Vermijd stockfoto’s. Dat neemt alle persoonlijkheid weg. Ja, het zal een investering vragen qua geld en tijd, maar ga aan de slag met een eigen beeldbank. Is niet alleen handig voor vacatureteksten, maar ook voor andere plekken op de website en social media. Zo krijgt de potentiële kandidaat een beeld (letterlijk 😉) bij jouw organisatie. Is dat lastig te realiseren? Ga aan de slag met AI! Met tools als Midjourney kun je hele gave visuals maken, die wegblijven van het ‘stockfoto-gevoel’.
- Employer branding. Laat je collega’s aan het woord! Zij kunnen iets vertellen over de organisatie, het team waarin ze terechtkomen, de werkzaamheden. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een quote (met of zonder foto), maar het is bijvoorbeeld ook leuk om een korte vlog te maken.
- Link naar social media. Er is maar zoveel wat je kunt vertellen en laten zien in een vacaturetekst. Link daarom naar je social media kanalen. Zo krijgen potentiële kandidaten nog meer gevoel bij je organisatie.